Podrška svjedocima

Postoje oni trenutci, u kojima se netko u krivo vrijeme našao na krivom mjestu, te je time stekao određena saznanja o situacijama u koje on ili ona ne želi biti umiješani. No ipak se to desilo, a Vi ste jedna, a nerjetko i jedina osoba koja je, vezano na to kazneno djelo, nešto vidjela, čula ili na drugi način spoznala. Zbog toga Vas se se poziva kao svjedoka.

Biti svjedok nije uvijek lagano te za neke predstavlja veliko opterećenje. Kao svjedok uvijek utječete na ishod kaznenog postupka te svojim iskazom možete utjecati na sudbinu dotičnih osoba. Možda se i sami nalazite u stisci ili neugodnoj situaciji, ako morate dati iskaz protiv svojih prijatelja ili rodbine, te ako kroz iskaz morate izreći neke neugodne osobne životne detalje. Strah od osvete optuženog ili drugih osoba koje sudjeluju u tom postupku može uvelike opteretiti život svjedoka. Stoga je strah da se kroz vlastiti iskaz osoba dovede u neugodnu situaciju, razumljiv. Davanje iskaza je s druge strane često neophodno kako bi se slučaj riješio.

Svjedoci se nerijetko osjećaju izloženima kada im sud, obrana ili državni tužitelj postavljaju pitanja. Stoga je razumljivo da je put k sudu za svjedoka često gotovo isto toliko neugodan kao i za optuženog.

Stoga svjedok ima pravo na odvjetnika kao podršku, kako bi se njegova prava opširno zaštitila, a posebice kako isti ne bi postao samo (dokazni) objekt sudskog postupka.

Pratiti ćemo Vas kao svjedoka u kaznenom postupku, bilo na sudu ili već i u istražnom postupku. Ne ćemo Vas ostavit same, te smo uvijek uz Vas.

Kolačići su druga naša usluga. Uz korištenje naših usluga koje posjedujete, mi koristimo kolačiće.

Izjava o privatnosti