Poduzeća

„Dobro savjetovano poduzeće (pothvat) najčešće sretno završava.“

-Herodot, (oko 485 – do 425 pr. Kr.)

Savjetovanje poduzeća je dalekosežan pojam te je moguće u raznim oblicima. Analiza marketinga, kadrovsko i menadžmentsko savjetovanje su nedvojbeno važni. Jedan od najbitnijih oblika savjetovanja je još uvijek pravno savjetovanje.

U malim poduzećima ne postoje, što je i razumljivo pravni odjeli koji se bave rješavanjem mnogobrojnih pravnih pitanja. Zaposlenje odvjetnika također nije financijski moguće. Stoga je preporučljivo pronaći odgovarajućeg partnera za pravno savjetovanje koji nije stalno zaposlen u samom poduzeću, već kao slobodan odvjetnik (koji je i sam poduzetnik te zbog toga poznaje poduzetničke potrebe) savjetuje i po potrebi pravno zastupa poduzeće. Pri odabiru odvjetnika bi trebalo uzeti u obzir da, ako se ne radi o nekom specifičnom problemu, isti pokriva gotovo sva pravna područja, kako bi pravno savjetovanje moglo uslijediti iz istog izvora.

Poduzetnik se pri svojoj djelatnosti susreće s raznim pravnim problemima iz svih pravnih područja. Samo osnivanje poduzeća već donosi razna pravna pitanja sa sobom, kao npr. izbor pravnog oblika poduzeća. Poduzetnik se kao trgovac mora suočiti s odredbama trgovačkog zakona, pri odabiru žiga ili reklame mora obratiti pažnju na odredbe zakona o zaštiti znakova, kao i na zakon o tržišnom natjecanju pri obavljanju same djelatnosti. Opomene se stječu brzo jer je konkurencija velika, a konkurenti nepoželjni.

Poduzetnik je pored toga izložen i brojnim upravnim odredbama od kojih su neke poznate, a neke nisu (ali ih se treba poznavati). To mogu biti statuti lokalne samouprave, pokrajinski i državni zakoni ili – u međuvremenu sve bitnije – zajedničko pravo Europske unije.

Svakome je jasno da u poduzećima postoji i siva strana. Tzv. White-collar-crime (kriminal bijelog ovratnika) je u kriminologiji pojam za sva kaznena djela koja su povezan za gospodarske djelatnosti. Tu pripada posebice prevara, krađa, pronevjera i korupcija. Poduzetnik može brzo postati predmetom istrage tijela zaduženih za kazneni progon. Rezultat mogućeg kaznenog postupka koji se nastavlja na istragu su za poduzeće nerijetko poražavajući te vode u propast. Poslovni partneri i stranke odlaze, ugled je ruiniran i promet pada. Ne smije se zaboraviti ni osobna sudbina dotičnih osoba koje se poziva na odgovornost.

Pomoći ćemo Vam pri pravnim pitanjima i problemima, kako Vašim poduzeće ne bi doživjelo brodolom, te ćemo pronaći primjerena individualna rješenja, da bi Vaše poduzeće usprkos teškim uvjetima ostalo na pravom putu, a vi se bezbrižno mogli baviti Vašim radom.

Kolačići su druga naša usluga. Uz korištenje naših usluga koje posjedujete, mi koristimo kolačiće.

Izjava o privatnosti