Obrana, uhićenje

Biti žrtva kaznenog djela je užasno, no još je gore kao nedužan doći pred sud ili čak završiti u zatvoru.

Stanje tih ljudi se često zaboravlja i potiskuje. Optuženi je često za javnost naravno već i počinitelj, a izraz navodni počinitelj – koji mu dodijele mediji – mnogi shvaćaju bez riječi „navodni“. Pritom vrijedi načelo prema čl. 6, st. 2 Europske konvencije o ljudskim pravima, po kojem je optuženi nedužan sve dok mu se ne dokaže krivnja.

Krivnju optuženog utvrđuje samo sud u sudskom postupku, a ne policija ili mediji za vrijeme vođenja istrage.

No iako optuženi i snosi dio krivnje, postoje vrlo različiti oblici učestvovanja u izvršenju kaznenog djela. Istražna tijela upravo to razlikovanje često ne razrade dovoljno kvalitetno ili ga drugi sudionici izokrenu, tako da npr. onaj tko je nabavio vozilo za bijeg, bude proglašen sukrivcem razbojničkog napada, možda čak i sa smrtnom posljedcom, za što mu prijeti doživotna zatvorska kazna. U kaznenom postupku mogu iz sitnica proizaći poražavajuće posljedice za dotične osobe.

Zbog toga je profesionalna pratnja od strane odvjetnika u kaznenom postupku neizbježna.

Branitelj ima zadatak štiti prava optuženog te paziti na pravedan postupak, a što nije uvijek jednostavno. Dok tužiteljstvo – državno tužiteljstvo – iza sebe ima čitavi djelatnički aparat te u svrhu istrage može koristiti i upravljati policijom, branitelj sve radi sam. Zbog toga je bliska i pouzdana suradnja sa strankom neizbježna, jer je u vremenu trajanja kaznenog postupka, opruženi ima samo jednu osobu od povjerenja a to je njegov branitelj.

Optuženi, kojeg je privela policija ne bi trebao davati nikakve iskaze te ne bi smio pristati na nikakve ponude policijskih djelatnika bez da prije toga ne zatraži i dobije odvjetnika. Za vrijeme uhićenja ili prilikom nekog predbacivanja od strane policijskih djelatnika, optuženi mora insistirati na tome da dobije odvjetnika, ne odgovarati na nikakva pitanja – bilo koje naravi, te se ne upuštati u apsolutno ništa i šutjeti dok se ne konzultira sa svojim odvjetnikom.

G. Bakija je zbog svoje djelatnosti u državnom tužiteljstvu upoznat s radom organa kaznenopravnog progona. Kroz sudjelovanje u policijskim akcijama, saslušanjima i uhićenjima je detaljno upoznao radne metode policije.

On zbog toga može dobro braniti prava optuženih u istražnom postupku i okrivljenog u kaznenom postupku, te točno analizirati rad organa kaznenopravnog progona.

Ukoliko trebate odvjetničku pomoć u kaznenim predmetima, stojimo Vam u svako vrijeme na raspolaganju. U hitnim slučajevima, koji ne dopuštaju kašnjenje (npr. uhićenje) možete nas kontaktirati i preko broja mobitela: 0170 – 30 28 103. Molimo da na mobitel zovete samo ako se nitko ne javlja na broju ureda, tako da prvo (u svako doba) pokušate na 06190 / 93 41 435.

Kolačići su druga naša usluga. Uz korištenje naših usluga koje posjedujete, mi koristimo kolačiće.

Izjava o privatnosti